Avel

Avelsrekommendationer enl SÄSK

Hälsoprogram

Färgutfall

För information kring färggenitik mm. hänvisar jag dels till pawpeds "academy" och dels till Milashkas uppfödning, som har fantastiska infosidor på svenska.

Parning
Före parningen matchar man pappans och mammans stamtavlor så att inaveln håller sig inom rimliga gränser (< 3% på 4 generationer, men helst lägre). Man kollar även om det finns HCM i linjen, och om det skulle vara så, är det viktigt att katten som är aktuell är testad själv mer än en gång, samt att anlaget inte finns i både linjerna.
Efter detta tittar man på egenskaper som rastypiskheten, färg, karaktär mm.

Återigen, så ska man komma överens med han-ägaren också! Man anförtror ju sin egen katt till den personen.
Vanligtviss lämnas nämligen honan till hanen, för att det är honorna som håller revir. Trots att de löper kan de vara rätt så aggressiva mot hanerna i början, och det är värre om de är i sitt eget revir. Man klipper ju också alltid klorna före parning för det skälet.

Kommer man överens om när och hur, så brukar man skriva parningskontrakt där detaljerna regleras, till exempel kostnader, rätt till omparning etc.
(ladda ner blanketten från Sverak via länken nedan eller via deras hemsida)


Tidsplanering
Det är bra att redan från början planera tiden fram till kullen och även lite längre än så. Det finns många saker att tänka på och det är lätt att glömma!
Jag har utarbetat ett slags schemat som man kan fylla i så snart man vet ett datum /interval för parningen. Man kan då lätt räkna ut när man kan vara säker på om parningen har lyckats, när kullen kommer och när man till exempel ska ansöka om stamtavlan.
Du kan ladda ner den här

 www.sverak.se 


Vad som gäller förlossningen har Milashkas uppfödning så bra information att jag inte tänker göra om det här.

 Bra info ang beræckna dræktighet och tid