Vår uppfödning

Vanliga Frågor

Pris
Sibirisk katt: 15 000 sek

Av detta är 3000 tingningsavgift  fås inte tillbaka vid återköp.
Omplacering av äldre katter ca. halva värdet, men det varierar beroende på ålder mm.

Övriga Frågor

Avmaskning

Våra katter är avmaskade två gånger innan dem säljs.

Vaccination och märkning:
Våra katter är alltid fullvaccinerade med Purevax. Nästa vaccination ska de ha vid ett-års ålder.
De är även chipmärkta (det sprutas in i nackskinnet, men kan flytta runt lite runt halsen)
Slutligen är de veterinärbesiktigad inom 7 dagar till leverans.

Man ska helst anmäla katterna till ett register, ifall de kommer bort någon gång. Det finns olika möjligheter
- SKK (gamla kennelklubben); detta används fortfarande vanligast av polisen och många veterinärer
- SVERAKs egen nya register FindUs

-WCF

-TICA


Formulär för anmälan till båda register levereras vid köpet.

Löpning och kastreras:
En hona som inte används i avel ska kastreras, men man ska helst vänta tills efter första löpet. Honan löper i regel för första gången vid en ålder av 7-12 månader, det håller vanligtviss i sig 5-10 dagar. Beteendet är tydligt: kelig, jamande, rulla sig över golvet och svansen högt upp i vädret med huvudet ner när man klapper henne. Eventuellt är det lite blod i lådan.
En hane som inte ska användas till avel ska kastreras före det typiska fertila beteendet (rastlös, sitter framför fönstret, mer aggressiv/mindre social). Detta för att förebygga oönskad markeringsbeteende (”strilning”). Å andra sidan vill man ju vänta med narkos tills de är så stora som möjligt. Sibirisk katt kan vara lite tidigt fertil för storleken, allt från 7 månader till drygt ett år. Vanligast sker därför kastreringen vid 6-7 månaders ålder. Man kan invänta det fertila beteendet, men så snart hanen börjar markera ska man kastrera.


Försäkring:
Katterna är försäkrade för dolda fel i upp till 3 år (sjukdomar som uppkommer efter leverans, genetiskt betingade) i Agria via min avelsförsäkring. Kontakta mig vid eventuell claim.
De är även fullförsäkrade (liv och veterinärvård) hos Agria av mig, tills vi överlämnar ägarskapet enligt köpekontrakt eller foderkontraktet. Kontakta Agria själv för att ta över försäkringen utan karenstid, eller be mig att avsluta försäkringen om man vill ha ett annat bolag.
De två största bolagen är Agria och Sveland, med ganska lika ersättningar. Det finns lite olika villkor för egenrisknivåerna och ersättningsnivåerna att välja på. Dessa nivåer bestämmer hur mycket du betalar per år. Var uppmärksam på att både bolag har en sk ”rörlig” egen risk (Sveland alltid 25%, Agria 15% eller 25%).
Hemförsäkringar har också ofta djurförsäkringar som tilläggsförsäkring, men de är dyrare. Det kan dock löna sig om du skulle få allmän rabatt för att du har ett visst antal försäkringar vid samma bolag. Ersättningsnivåerna är vanligtviss lite lägre.